5 motive pentru care este bine să faci școală

5 motive sa faci scoala_8

A permite copilului să se maturizeze liber, fără prejudecăți, poate fi o sarcină anevoioasă pentru părinți pentru că aceasta presupune mai intâi eliberarea de propriile prejudecăți și apoi de acelea ale mediului înconjurător. Pentru a crește un copil în mod sănătos, pentru a-i dezvolta sensibilitatea de a gândi în mod independent, este esențial să stabilim cu el raporturi foarte strânse, să-i permitem să asiste la convorbiri inteligente, să-i incurajăm spiritul de curiozitate și să-l ajutăm astfel să descopere prin el insuși adevărul și falsul.

Viața și școala sunt principalele medii în care copilul crește, învață, se formează. Aici se pun bazele formării personalității, echilibrului emoțional și premisele realizărilor sale de mai târziu.
Școala este locul unde îți faci prietenii noi care rămân alături de tine pe tot parcursul vietii. Este perioada cea mai ideală din viața noastră în care primele vise devin realitate, iluziile puerile se risipesc pe aripile ireparabile ale copilăriei.
Suntem într-o perioadă critică în care cei mai mulți devalorizează importanța ireproșabilă de a urma cursurile unei școli, majoritatea refuzând cu un declin aparent normal pentru ei dreptul la educație.

Trebuie să ne faurim făcând școală deoarece:

5 motive sa faci scoala_6

  1. Fiecare dintre noi avem dreptul la o educație egală, astfel că ar trebui sa ne intereseze educația proprie, acumularea de informații numeroase din vaste domenii. Fiecare materie are până la urmă ceva fascinant și frumos. De exemplu: istoria poate spune atât de multe despre caracterele unei nații, monumente, strategii politice; fizica este esențială pentru a înțelege tot ceea ce ne înconjoară ca o pânză de păianjen.
  2. Este un punct forte, mai benefic să îți găsești un loc de muncă într-un domeniu prielnic. Angajatorul va căuta întotdeauna o persoană pregătită, competentă în domeniul de specialitate care să îi reprezinte compania, să găsească cele mai eficiente soluții pentru o reusită premeditată.
  3. Este esențial să faci școală deoarece ai dreptul la un nivel ridicat de cultură, la o formare profesională și de ce nu dorința de a ajunge în vârful piramidei lui Maslow, respectiv autorealizarea; educația este mișcarea în întuneric spre lumină.
  4. Dreptul de a fi competent, de a purta o luptă de învingere cu cei mai buni, dreptul tău de a dovedi tuturor că esti mai bun decât ceilalți, dreptul tău de a fi diferit.
  5. A alege ce e mai bun pentru viața ta, autoîmplinire. Școala îți oferă oportunitatea să dobândești cele mai bune specializări dar și motivația ta de a urma să te specializezi într-un domeniu. Fii voluntarul educației tale!

Motive pentru care educația este importantă:

  • ne determină să diferențiem răul de bine ne dezvoltă o atitudine pozitivă față de viață;
  • elimină toate confuziile din mintea noastră, ne ajută sa ne realizăm visele;
  • ne ajută sa ne proiectăm noi oportunități;
  • ne oferă o viață independentă, ne determină să ne purtăm corect față de ceilalți;
  • ne ajută în relaționarea socială, ne poate oferi respect, un nume și faimă;
  • este importantă pentru dezvoltarea personală și socială ne determină să ne atingem potențialul maxim;
  • ne dezvoltă simțul civic, ne învață respectul față de cei din jur, ne ajută să muncim eficient, nu neaparat mai mult sau mai greu;
  • ne conștientizează în privința drepturilor noastre, cât și a îndatoririlor, ne extinde viziunea asupra vieții;
  • ne ajută să înțelegem mai bine culturi diferite ne oferă instrumentele pentru rezolvarea mai ușoară a problemelor cotidiene;
  • ne oferă oportunități de carieră excepționale, ne dezvoltă capabilitatea de a interpreta lucrurile dintr-o perspectivă corectă;
  • ne ajută să controlăm complet rezultatele acțiunilor noastre, ne generează noi idei;

Johann Amos Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, consideră că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Rezultă că în concepția sa, educația este o activitate de stimulare a acestor „semințe”, și implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul ”nu poate deveni om decât dacă este educat”.
Platon definea educația ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.” Aristotel, în lucrarea sa „Politica”, considera că „educația trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare.
În concluzie, omul este dator la educație dacă se respectă pe sine deoarece ”educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe.”(Aristotel)

Iată și un clip despre beneficiile unei educații corecte:

Articol din categoria Educația de azi, etichetat , , , , scris de Adelina Mercescu. Salvează legătura.

Despre Adelina Mercescu

A absolvit Liceul Pedagogic’’Carmen Sylva’’ din Timişoara iar actualmente este studentă la Facultatea de Psihologie şi Sociologie din cadrul Universităţii de Vest. Deschiderea sa majoră este faţă de lectură pe care o consideră’ ’baza vieţii umane’’ dar şi faţă de cunoaştere. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă cultură şi informare ‚’’Ad obiectamentum et non ad quaestum’’. Psihologia este pentru ea o ramură complexă şi totodată măreţia prin care este definit omul ca o fiinţă raţională,dar întotdeauna empatică faţă de tot ceea ce îl înconjoară. Consideră că viaţa trebuie trăită din plin, iar fiecare lucru rău sau bun pe care îl întâmpinăm reprezintă cristalizarea existenţei noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *