Desi e tristă această frază iar mulți ar zice că nu e așa, de multe ori se întâmplă să fie adevarată. Din păcate asta e societatea în care trăim.
În concepția lui L.V.Stein se pot deosebi tre tipuri de clase sociale, clasificate după criteriul cantitativ:
1. Clasa celor care nu au cât le trebuie pentru satisfacerea trebuințelor lor (clasa de sus)
2. Clasa celor care au destul (clasa mijlocie)
3. Clasa celor care au mai mult decât necesar pentru trebuințele lor (clasa de jos).
Cea mai mare majoritate ne încadrăm în a doua categorie. Nu ne dau banii afară din casă, dar nici nu putem să ne plângem. Se mai întâmplă să avem câte un prieten plin de bani și să ne simțim prost în compania lui. Oare de ce? Ori nu știm noi să ne comportăm, ori nu știe el. Se pot întâmpla amandouă câteodată.
Să luăm exemplul unei clase de liceu, unde clar există toate catogriile enumerate mai sus. Sigur este unul care are foarte mulți bani și unul care are puțini. Majoritatea să zicem că sunt la mijloc. În acest caz oricum este vorba de banii părinților, ceea ce înseamnă că așa au fost educați și copii. În cele mai multe cazuri cei cu mulți bani sunt învățați să aibe de toate, astfel ajung să fie aroganți cu cei din jur, să se laude și să arate cât de mult au ei. Bineînțeles că există și excepții. Care știu cum să se comporte să nu le placă să se laude cu banii pe care îi au părinții. Iar cel cu puțini bani va fi mereu modest, nu se va lăuda și va fi la locul lui. De ce acest copil să nu fie în rând cu ceilalți, atâta timp cât personalitatea lui este una puternică și are un caracter de apreciat? Dar doar pentru că nu are haine scumpe el nu va fi perceput “cool” de cătreceilalțipe care îiintereseazăacest aspect.
Să împărțim și mijlocul în două, pentru că se poate. La mijloc în general sunt cei care au bani, dar nu exagerat de mulți. Aceștia pot fi genul care să își dorească ca părinții lor să fi avut mai mult, având impresia că ei nu au destul. Ei sunt în general prieteni mai buni cu cei din clasa de sus și își vor dori mereu să ajungă acolo prin orice mijloace. Iar a doua categorie de mijloc sun cei mulțumiți de condiția lor, genul care are prieteni din toate categoriile sociale. Nu îl intimidează cineva care are mai mult decât el și nici nu intimidează pe cineva care are mai puțin decât el.
Totul depinde de caracterul și personalitatea fiecăruia. Sunt unii oameni care se simt foarte complexați că nu dețin averi, alții care își învinuiesc părinții că nu au destui bani pe care ei să îi strice. Sunt și oameni pe care nu îi deranjează foarte mult. Și-au acceptat condiția și își doresc să facă ei mai mult prin munca lor. Genul de oameni care se vor strădui mereu să fie cei mai buni și să câștige cât mai mult.