În prezent, lipsa de experiență reprezintă un obstacol major în debutul profesional al celor mai mulți dintre tineri. După o lungă perioadă de asimilat informații pe băncile liceului și ale facultății, te trezești la finele studiilor cu un handicap major, și anume absența activității practice. Astfel, rămâi blocat la un anumit nivel și nimeni nu îți oferă șansa să progresezi. Angajatorii vor oameni cu experiență, oameni care au deja o bază de formare profesională.
Ce e de făcut?
Soluția constă în participarea la activități de voluntariat și/sau înscrierea la internshipuri. Aceste două variante îți oferă șansa de a dobândi cunoștințe practice pe perioada studiilor și, bineînțeles, posibilitatea de a-ți îmbogăți CV-ul.
De asemenea, o altă variantă ar fi să ai norocul de a găsi joburi entry-level, pentru care nu ai nevoie de experiență, dar pentru care trebuie să ai potențial și să dovedești acest lucru într-un timp relativ scurt, respectiv în cadrul interviului. Există situații în care angajatorii apreciază abilitățile tale, capacitatea și dorința de a învăța mai mult decât anii de experiență.
Fii voluntar!
Voluntariatul reprezintă o activitate desfașurată din proprie inițiativă, din dorința de a susține un proiect sau o cauză, fără a obține recompense de ordin material. A fi voluntar înseamnă să investești timp și energie în folosul comunitații, cu scopul de a promova o idee, de a schimba o mentalitate.
Participarea la activități de voluntariat, pe lângă faptul că este o formă de experiență profesională, îți poate aduce diverse avantaje, printre care :
– îți dezvolți capacitatea de a comunica;
– îți faci prieteni noi;
– devii mai organizat și mai responsabil;
– ai parte de experiențe unice.
Bineînțeles că lista ar mai putea continua, însă te las să afli mai multe de pe site-uri care oferă informații complete asupra acestui subiect:
http://www.voluntareuropean.ro/meniu.php
Participă la programe de internship!
Intershipul (stagiu de practică) oferăstudenților și absolvenților posibilitatea de a lucra într-o companie, alături de profesioniști, în vederea acumulării cunoștințelor practice. De regulă, perioada unui astfel de stagiu de practicăvariază între 4 – 12 săptămâni, timp în care participi la traininguri și desfășori o activitate în domeniul în care îți dorești să profesezi. Un alt avantaj al participării la internshipuri este acela că, în cazul în care te faci remarcat, poți obține un job plătit chiar în cadrul companiei respective.
Mai jos, poți accesa linkuri care oferă o informație mai detaliată asupra a ceea ce presupune un internship :
http://ctrl-d.ro/design/cariera-business-design/internship-alternativa-la-experienta-profesionala/
http://internshipul.ro/
Viitorul îți aparține!
Așadar, cheia unei cariere de succes îți aparține. Cu toate că îți stau o mulțime de piedici în calea realizării profesionale, ai posibilitatea de a le depăși, de a dovedi că ești capabil să te perfecționezi într-un domeniu, că ai suficient elan încât să ajungi acolo unde ți-ai propus.
Succes!