Părinți VS Profesori

Educația copilului

Junior_Jobs_Ce_este_de_facut

După părerea mea, educația unui copil începe din momentul în care acesta începe să înțeleagă ce se petrece în jurul său, prin urmare părinții trebuie să fie foarte atenți în preajma acestuia: să nu folosească cuvinte jignitoare, să îi acorde atenția cuvenită, dar să știe să dea și un răspuns negativ copilului și acesta să fie capabil să înțeleagă și să accepte motivele din spatele răspunsurilor. Părinții trebuie să înțeleagă că, indiferent de cât de mult învață de acasă, educația pornește de acasă și copilul este oglinda familiei și înțelepciunea părinților.

Totuși, o mare parte din timpul copilului este la școală, iar profesorii trebuie să știe să se facă respectați, deoarece în zilele acestea elevii își pierd tot mai mult interesul față de școală. Motivele sunt diverse și, în opinia mea, pornesc de cele mai multe ori de la părinți, deoarece aceștia își răsfață copiii și le dau de înțeles că, indiferent ce se va întâmpla, ei vor avea totul asigurat. Consider că aceasta este cea mai mare greșeală pe care un părinte îl poate face în educația copilului său, pentru că acesta nu va învăța să aprecieze lucrurile pe care le are, nu va încerca să realizeze nimic de unul singur și va considera că totul i se cuvine, fără ca el să depună prea mult efort.
Elevii trebuie să fie îndrumați de la o vârstă fragedă să încerce diferite activități, cum ar fi cititul, scrisul, cântatul, desenatul și așa mai departe, pentru că, în opinia mea, numai așa aceștia își vor menține interesul și în viitor față de materiile școlare și îi va ajuta să se descopere, cunoască și înțeleagă.
Un profesor trebuie să câștige respectul elevilor încă de prima dată în care se întâlnesc, încet, dar sigur, prin modul ferm de a preda lecțiile. Consider că acesta trebuie să încerce să balanseze, pe cât posibil, fermitatea și strictețea cu răbdarea și spiritul umorului.

Viziunea părintelui

Junior_Jobs_Viziunea_parintilor

La șapte anișori, de regulă, copilul trebuie să meargă la școală.A venit momentul să învețe și să își definească, cu timpul, personalitatea. Orice părinte se îngrijorează și își pune felurite întrebări: să îl dea la școala din celălalt capăt al orașului, cu o reputație excelentă, sau la cea mediocră, dar care este la cinci minute distanță? …
Deciziile s-au luat. Vine prima zi de școală, când sala festivă este plină de puișori nedumeriți de clasa întâi, iar părinții o caută îngrijorați pe învățătoarea copiilor lor pentru următorii patru ani.
La ședințele cu părinții, care sunt dese, lungi și obositoare, învățătoarea le spune părinților despre copiii lor: cum se comportă cu ea, cum interacționează cu ceilalți colegi, cât sunt de atenți… Bineînțeles că oricine aude un lucru negativ despre copilul său este defensiv și, în sinea sa, încearcă să caute vina în altă parte.
În opinia mea, un părinte trebuie să fie conștient că poate într-o comunitate, copilul său nu se poate integra așa cum și-ar dori el. Trebuie să existe comunicare între părinte-copil-profesor, astfel încât situațiile de tensiune, deseori întâlnite, să fie evitate. Un părinte trebuie să înțeleagă și că, oricât de mult ar învăța copilul la școală, trebuie să aibă un program stabilit pentru învățat și acasă. De asemenea, consider că trebuie urmărit interesul copilului în orice activitate, deoarece el este principalul motiv pentru care relația părinte-profesor există în primă fază.

Viziunea profesorului

Junior_Jobs_Viziunea_profesorilor

Într-un caz fericit, un profesor a ales acest job pentru că îi plac copiii și îi place să transmită ceea ce știe micilor săi studenți. Cu toate acestea, cazurile fericite sunt rare și nu puține sunt momentele în care un profesor își varsă nervii pe elevii săi sau chiar pe părinții acestora.
Pe deasupra, elevii devin din ce în ce mai obraznici și au tot mai multe modalități să enerveze profesorii. Aceștia, la rândul lor, găsesc modalități prin care doresc să țină în frâu elevii. De câte ori nu ați auzit, în timpul anilor în care ați fost elevi, următoarea amenințare: „Să vină mama la școală!“
Când copilul îi spune mamei că trebuie să se prezinte la școală, bineînțeles că nu îi spune și motivul adevărat. Nu prea întâlnim copii sinceri, care să recunoască că au greșit.
Astfel se iscă o neînțelegere, deoarece părintele consideră că pruncul său este neîndreptățit.

Profesorul ideal și părintele ideal în viziunea unui adolescent

Printre calitățile profesorului trebuie să se numere răbdarea, profesionalismul, empatia și creativitatea, astfel încât lecțiile să nu fie niciodată plictisitoare sau greu de înțeles, oricât de dificilă ar putea părea materia predată.
Tot în opinia unui adolescent, un părinte trebuie să fie înțelegător, calm și răbdător. Eu consider că în momentul în care între un părinte și copilul său există o relație stabilă de respect și prietenie, nimeni nu trebuie să se îngrijoreze că adolescentul va simți nevoia să mintă sau să înșele.

2 thoughts on “Părinți VS Profesori

  1. Un articol foarte interesant dar pe langa problemele mai sus amintite in relatia parinte – profesor mai este implicat si elevul care din pacate poate nu are parte de niste parintii ideeali si nici de un profesor care sa se faca respectat prin fapte , intelepciune si cunostinte acest lucru este ingrijorator din punctul meu de vedere , consider ca un profesor ideeal pe langa modul de a se impune intr-un mod diplomat si de a trezii in mintea elevului dorinta de a cunoaste este dator sa ii fie parinte in timpul orelor de curs dar si prieten elevului pentru o comunicare mai buna parinte-elev-profesor .

    • Perfect de acord cu tine! Din păcate datorită condiţiilor economice şi a celor politice din ţara noastră, sistemul de învăţământ are foarte mult de suferit. Au mai rămas puţini profesori cu adevărat dedicaţi care ştiu să înţeleagă un elev şi să vorbească pe limba lui. Din punctul meu de vedere nu râmâne decât ca elevul să înveţe să se autoeduce şi să încerce să facă un viitor mai bun prin exemplu lui şi generaţiilor care vor veni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *