Frica de eșec

Frica de esec_4

Eșecul desemnează un declin inevitabil și incontinent de-a lungul întregii noastre existențe. Fiecare dintre noi am fost obligați de conjuncturi să experimentăm o asemenea rutină mai mult sau mai puțin folositoare. Ea ne ajută să reflectăm și să adăugăm o floare pe ramura unui întreg orizont numit maturitate.

Eșecul = o parte a succesului

Frica de esec_5

Oamenii abordează diferit problemele pe care le întâmpină,unii cred că un eșec este o dovadă incriminatorie pentru ca ceilalți să îi considere niște ratați,să piardă odată cu o eroare încrederea celorlalți,dar totodată există și persoane care văd lucrurile într-o manieră diferită,și anume de a trece peste aceste dificultăți cu vivacitate și în același timp de a-și testa încrederea sa în ceilalți.Frica de eșec denotă aspirația noastră spre perfecțiune neștiind că perfecțiunea se construiește gradat din înglobarea erorilor într-un întreg numit ‚’’Tel Aviv’’.Doar prin eșec ajungem la succes deoarece atunci când ai nenumărate înfrângeri într-un final ajungi să obții un succes premeditat prin munca depusă de-a lungul acestei perioade de insucces.
Fiecare greșeală este de fapt o treaptă a universului imaginar unde punctăm să ajungem. Se spune că orice eroare înseamnă progres – iar acest lucru este înțeles cel mai bine de către oamenii de știință. De fiecare dată când eșuează în vreun experiment, ei spun „de fapt, am descoperit încă un mod în care nu funcționează ceea ce testăm. Suntem cu un pas mai aproape de a descoperi modul în care va funcționa !”. Văzându-și ‚erorile’ drept pași pe drumul către reușită, evită frustrarea și auto-judecata și se motivează pentru viitor. Și chiar reușesc, uneori într-un mod ‚miraculos’ să ajungă la rezultatul dorit.

Cauzele eșecului

Frica de e_ec_3

O viziune disciplinară asupra eșecului îl are renumitul autor Robert Toru Kiyosaki. El consideră că majoritatea oamenilor sunt ‘’statici’’, se tem de schimbări,se consideră inadaptabili într-o situație neexperimentată. Ei își petrec viața într-o piramidă în vârful căreia se situează puterea intangibilă a siguranței.Tipul acesta de om este cel care își compromite orice dorință în favoarea succeselor mărginite de acea paloare a realității imediate. De aceea, ei ‘pariază’ în viață doar pe lucruri sigure, sanctuare care te protejează de jungla realității (facultate, servici, pensie, dobânzi, familie), evitând riscurile (cursuri independente, afacere proprie, investiții, căutarea relației potrivite).
Siguranța nu este un obiectiv negativ, ceea ce constituie un declin esențial este mediul social. Societatea ne învață că suntem nepregătiți,nedemni primind o serie de pedepse morale din partea celor apropiați nouă.Această barieră emoțională ne cicatrizează durerea ,situațiile pe care le întâmpinăm,însă doar exterior deoarece în sinidisis noi nu ne acceptăm aceste nereușite și.astfel ne auto-impunem ‚’’un ghid al bunelor maniere de folosit pentru a evita erorile’’.

Eșecul = succes & insucces

Frica de e_ec_2

Succesul este adoptat din dorința noastră de independență, atunci când acționăm din propria perspectivă, propria noastră decizie fără a o cântări cu a altora. Suntem o persoană care a încercat ceva, dar care nu s-a finalizat conform așteptărilor noastre pentru că nu am deținut suficiente informații relevante în soluționarea acestei probleme și eșecul este precugetat.
Insuccesul este rezultat din dorința de a mulțumii pe toată lumea fără a ține cont de ceea ce crezi tu, trebuie conștientizat faptul că eșecurile sunt simple lecții primite de la viață, lucrurile cu adevărat valoroase se dobândesc prin încercări și erori ajungând în final să acumulezi principiile vieții.

Câteva sfaturi de final

Toată lumea trece prin dezamăgiri, necazuri, bucurii, frustrări diferența este modul în care acționăm. Ar trebui să nu le folosim ca niște arme de apărare în fața neputințelor noastre ci ca niște adevărate căi binevenite pentru împlinirea viselor.

Câstigător este acela nu care reușeste totul din prima acțiune ci acela care este perseverent, are stăruința de a escalada încontinuu când din sens contrar acționează asupra sa o tornadă de vicisitudini.
Robert Kiyosaki spunea că ’’provocarea pe care trebuie să o înfruntăm mai întâi este de a accepta eșecul și apoi victoria’’.
Întotdeauna propria ta experiență este totul deoarece ceea ce trăiești tu nu poare fi redat din nicio carte, niciun film și nici din sfatul altcuiva, astfel cel mai bun lucru este să acționezi și cel mai eficient este să înveți din greșelile tale! – ’’Nu există eșecuri doar experiențe și reacțiile voastre la ele’’(Tom Krause).

Și câteva clipuri inspiraționale:


Articol din categoria Despre joburi & cariere, Educația de azi, Experiențe, etichetat , , , , scris de Adelina Mercescu. Salvează legătura.

Despre Adelina Mercescu

A absolvit Liceul Pedagogic’’Carmen Sylva’’ din Timişoara iar actualmente este studentă la Facultatea de Psihologie şi Sociologie din cadrul Universităţii de Vest. Deschiderea sa majoră este faţă de lectură pe care o consideră’ ’baza vieţii umane’’ dar şi faţă de cunoaştere. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă cultură şi informare ‚’’Ad obiectamentum et non ad quaestum’’. Psihologia este pentru ea o ramură complexă şi totodată măreţia prin care este definit omul ca o fiinţă raţională,dar întotdeauna empatică faţă de tot ceea ce îl înconjoară. Consideră că viaţa trebuie trăită din plin, iar fiecare lucru rău sau bun pe care îl întâmpinăm reprezintă cristalizarea existenţei noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *