De ce să mă implic în activități și proiecte extrașcolare?

Junior_Jobs_De_Ce_Sa_Ma_Implic_In_Activitati_Si_Proiecte_Extrascolare_1

Întrebarea cu privire la cariera pe care o vom urma ne urmărește încă din primii ani de viață – de la răspunsul inocent și sigur la întrebarea “Ce vrei să te faci când vei fi mare?” la întrebările de tipul “Unde mă angajez după absolvire?” pe care începem să ni le punem, singuri, mai târziu.

Discuțiile cu privire la oportunitățile de pe piața muncii pentru tineri au devenit mai frecvente, atât în rândul tinerilor și angajatorilor, dar și la nivel politic. Conform unei statistici Eurostat, rata șomajului în Romania în rândul tinerilor a scăzut în anul 2012, de la 7.4% în 2011, la 7.0.

Aspectul general al ușoarei creșteri a ratei angajărilor nu răspunde principalei întrebări a tinerilor absolvenți, dar și a specialiștilor din domeniul resurselor umane care persistă: „De ce nu se pot angaja tinerii absolvenți?” Răspunsul este unul simplu: lipsa de experiență. Este, însă, normal ca, în calitate de proaspăt absolvenți, studenții să nu aibă experiența profesională necesară.

Pentru a-și spori șansele și a căpăta experiență în afara educației formale există o serie de activități complementare disponibile:

Internship-urile

Accesibile studenților pentru perioade de două, trei sau șase luni, internship-urile sunt o șansă reală de a acumula experiență profesională încă din timpul facultății. Programele de internship au rolul de a introduce studenții în cadrul atmosferei dintr-o firmă, de a-i pune în contact cu atribuțiile unei anumite funcții și le oferă șansa de a-și testa și descoperi abilitățile pentru un anumit post.

De ce să particip?

Internship-ul în cadrul unei firme reprezintă un instrument eficient de a-ți identifica punctele forte într-un domeniu și de a-ți stabili obiectivele pentru o viitoare carieră. O relație strânsă cu angajatorul sau cu departamentul de practică, seriozitatea în îndeplinirea cerințelor și atribuțiilor pot rezulta, la finalul stagiului de practică, într-un job.

Aici poți citi câteva povești de succes:

http://www.ensight.ro/ro/cariere/internship/povesti-de-succes/

ONG-urile și educația non-formală

Dezvoltarea societății civile, accentul pus pe educație și eforturile acesteia de a susține și îmbunătăți educația românească au determinat înființarea unor organizații non-guvernamentale care își propun să ofere tinerilor experiențe și informații inaccesibile în sălile de curs sau de clasă. Există o serie de organizații non-guvernamentale care sprijină inițiativele tinerilor și oferă training-uri și workshop-uri în cadrul cărora sunt vizate dezvoltarea abilităților și cunoștințelor aplicanților prin modalități non-formale. Acestea sunt disponibile atât gratuit, cât și contra unei sume modice și pot viza teme variate: de la tehnica discursului și dezbateri, soft-skills și dezvoltare personală la start-up-uri în antreprenoriat sau leadership.

De ce să aplic?

Educația non-formală este inovativă, atractivă și distractivă. Implică participanții în activități practice și creative și sprijină abilitățile de comunicare și relaționare ale tinerilor prin activități în echipă.

Voluntariatul

Voluntariatul reprezintă acea activitate de întrajutorare sau muncă realizată voit și fără a fi plătit. Cuvintele utilizate cel mai des atunci când vine vorba despre voluntariat sunt “neremunerat”, “timp liber”, “muncă” dar și ”distracție”. Într-adevăr, principalele impedimente în calea voluntariatului sunt lipsa timpului liber și munca realizată fără a fi plătit pentru efortul depus. Voluntariatul poate fi, însă, o sursă de experiență și dezvoltare, dacă nu profesională, cel puțin personală. De la organizarea de evenimente, la proiecte ecologice sau proiecte sociale, voluntariatul oferă contactul cu arii ale anumitor domenii care pot reprezenta un real sprijin în alegerea a ceea ce ne place să facem.

De ce să mă implic?

Voluntariatul este activitatea perfectă pentru a face lucrurile cu plăcere, a resimți satisfacție în urma efortului depus, a relaționa și a te dezvolta și, nu în ultimul rând, de a-ți face prieteni noi. Departe de a fi doar muncă gratuită, voluntariatul este și distracție, învățare, experiență și prietenie, este într-ajutorare proprie prin alții.

https://www.youtube.com/watch?v=aS-mAz34NA0

Aparent, voluntariatul nu va rămâne o activitate lipsită de răsplată. Conform Mediafax, la sfârșitul lunii septembrie în Parlamentul României ar putea fi propus un proiect de lege în urma căruia voluntariatul ar putea fi recunoscut ca experiență profesională.

Informații utile și centre de voluntariat poți găsi la:  http://www.voluntariat.ro/resurse_voluntariat.htm

Câteva sfaturi:

  • Alege o activitate pe care crezi că o poți desfășura cu plăcere.
  • Aplică pentru un internship care să se plieze pe studiile formale pe care le urmezi și pe care să le valorifici la final.
  • Fii sigur că ai la dispoziție timpul necesar pentru desfășurarea oricărei activități de voluntariat.
  • Implică-te, comunică și pune orice întrebări care ți-ar putea lămuri curiozitățile sau ușura munca.

 

One thought on “De ce să mă implic în activități și proiecte extrașcolare?

  1. Update:
    Legea voluntariatului a fost adoptată la 19 septembrie 2013. Prin aceasta sunt introduse trei modificări importante: este reglementată relația dintre voluntar și organizația gazdă printr-un contract scris, înregistrat în evidența organizației gazdă, voluntarul va primi un certificat de competențe dobândite în urma activității de voluntariat (competențe regăsite în Cadrul Național și Cadrul European al calificărilor), iar voluntariatul va fi recunoscut ca experiență profesională.

    (Sursa: http://www.federatiavolum.ro/?cat=4)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *