Dorește-ți mai mult decât bani

Junior_Jobs1

Omul a fost adesea catalogat ca un “homo faber”, capabil să producă unelte și să le varieze la nesfârșit în scopul satisfacerii nevoilor sale care se schimbă. Societatea, la rândul ei, ne învață ce trebuie să avem pentru a putea fi fericiți. Cu alte cuvinte, societatea a transformat bunurile, mai precis banii, din mijloace către fericire în chiar fericirea.

Încă de mici, fie urmând exemplul părinților, fie din instinct, suntem înclinați ca, prin joc, să practicăm diverse meserii care ne plac. Crescând, ne orientăm și reorientăm în funcție de ceea ce ne place inițial, apoi în funcție de ceea ce ni se pare mai util, căci societatea ne spune că trebuie să începem să producem valoare și să fim responsabili.

Dar când învățăm că ar trebui să muncim exclusiv pentru a produce? Când pe parcursul acestui proces ne convingem că banii sunt singurul beneficiu al muncii și că nu ar trebui să avem în vedere și alte elemente atunci când ne spunem că a venit vremea să muncim? Care ar fi aceste elemente? Ei bine, iată unul dintre ele: vocația. Aceasta reprezintă aptitudinile speciale, predispoziția către anuite domenii sau activități.

Muncesc doar pentru bani

Junior_Jobs2

Așa cum ne învață economia, nevoile cresc cu cât suntem mai capabili să ni le satisfacem. Într-adevăr, banii sunt mijlocul prin care, în prezent, putem obține ceea ce ne dorim pe moment, și chiar mai mult: distracție, plimbări, și bunuri: un telefon, un laptop, o tabletă inițial, iar mai târziu o casă confortabilă și poate o familie. Curând, a obține bani se transformă într-un cerc vicios care se lărgește cu cât muncim mai mult și începem să producem mai mult.

Cercul vicios ar nevoilor tot mai mari ne atrage să ne pierdem nu în activități care ne plac, ci în acelea care vor fi mai satisfăcătoare pe plan financiar. Mulți dintre noi ajung, astfel să se întrebe:„Și ce dacă îmi place să scriu? Cărțile se publică greu și se vând și mai greu.” Ajungem, așadar, de la a face ceea ce ne place sau ceea ce suntem înzestrați să facem la a face ceea ce se cere pe piața muncii și ceea ce ne va asigura un venit cât mai respectabil și uităm că oamenii au și nevoi superioare, precum autorealizarea sau dezvoltarea personală.

Riscuri

Junior_Jobs3

Suntem, astfel, puși în pericolul de a ne aliena nu față de alții, ci față de noi înșine, începem să fim controlați de activitățile noastre zilnice, când noi suntem cei care ar trebui să le controleze. Uneori s-ar putea să intervină chiar inconvenientul de a ne adapta cu greu unui loc de muncă pe care l-am ales pentru salariu și nu pentru că studiile noastre se potrivesc profilului cerut. Alteori, s-ar putea să ne găsim puși în situația de a trebui să urmăm cursuri suplimentare plătite –  educație privată post studii universitare – pentru a avea acces la cunoștințele necesare domeniilor cerute pe piață.

Incompatibilitatea dintre felul nostru de a fi și locul de muncă pe care îl percepem doar în termeni ai muncii ne vor determina curând să avem o perspectivă  negativă asupra viitorului și vom putea ajunge să vedem totul ca fiind un eșec. În fața acestui eșec exită două opțiuni: fie continuăm să muncim, nemulțumiți cu noi înșine și muncind tot mai mult pentru a ne realiza, fie renunțăm și ne reorientăm către ceva ce am putea face și cu plăcere. De aceea, este important să nu luăm în calcul doar beneficiile materiale ale unui loc de muncă, ci și preferințele noastre, obiectivele pe care ni le-am stabilit, dorințele și, nu în ultimul rând, cât de potriviți suntem pentru locul de muncă respectiv. Pentru a fi siguri că putem evolua, trebuie să fim siguri că putem fi cei mai buni în domeniul respectiv. Și cum putem fi cei mai buni, dacă nu făcând ceea ce ni se potrivește?

Muncesc ceea ce îmi place

Junior_Jobs5

Ceea ce nu ne vor aduce banii niciodată, însă, este satisfacția personală că facem ceea ce ne place, că suntem omul potrivit la locul potrivit făcând ceea ce i se potrivește. Care sunt beneficiile în  a face ceea ce știm și ceea ce ne place? Așa cum afirma Confucius, atunci când vom alege un job pe care să-l iubim, nu va mai trebui să muncim nici măcar o singură zi în viață. Munca depusă pe baza propriei vocații ne va determina să transformăm munca în distracție, căci a face ceea ce știi nu implică niciun efort. Realizările vor fi resimțite nu numai ca beneficiu financiar sau respectul și aprecierea celorlalți, ci și ca mulțumire de sine. Și pentru că vocația nu implică efort, vom putea fi și mai implicați. Vor urma, deci, satisfacția, o posibilitate de învățare mai mare, dorința de a participa în cadrul unor proiecte mai complexe, implicit evoluția pe plan profesional și posibilitatea unor venituri financiare de care să fim mândri.

Iată aici un exemplu al satisfacției de a face ceea ce ne place:

Iar dacă ceea ce ne place nu e una dintre cerințele actuale pe piață, adevărata pasiune și dorința de a reuși ne pot propulsa pe un val uriaș al succesului. Cum? Talentul va fi recunoscut mereu, dar nu trebuie să așteptăm ca el să fie căutat de alții. Cu o bună inițitiavă de start-up și perseverență, ceea ce știm și ne place să facem poate ajunge curând o inițiativă de succes pe plan financiar.

Dincolo de bani, de bunurile pe care le consumăm și pe care le schimbăm cu timpul sau o dată cu trend-ul, respectul și mulțumirea de sine vor rămâne mereu cu noi și ne vor ajuta să ne dezvoltăm și să creștem ca oameni.

Mai concret…

Junior_Jobs4

Dacă ai impresia că toți cei din jurul tău și-au descoperit aptitudinile sau știu deja încotro vor să se îndrepte, numai tu nu știi ce cale să urmezi, este important să te informezi și să experimentezi. Caută informații despre ceea te interesează și ceea ce ți-ar plăcea să faci și implică-te în cât mai multe activități din domeniul respectiv. Iar dacă nu știi nici de unde să începi, nici ce anume te-ar interesa, începe cu mici experiențe în diferite arii. Cu siguranță te vei descoperi cât mai curând.

Alexander Kjerulf, expert în satisfacția la locul de muncă, oferă câteva sfaturi despre cum să găsim un job pe care să-l iubim:

  1. Dacă ai deja un job care nu-ți place, renunță la el mai devreme decât mai târziu.
  2. Oferă-ți timpul necesar găsirii unui job nou.
  3. Concentrează-te pe ceea îți place la locul de muncă, nu pe ceea ce urăști.
  4. Ignoră salariul.
  5. Ignoră alte detalii irelevante (titlu, status, beneficii).
  6. Cere ceea ce vrei.
  7. Transformă un job bun într-unul extraordinar.
  8. Păstrează deschisă opțiunea de a pleca oricând dorești.

Citește mai multe aici: http://positivesharing.com/2007/01/how-to-find-a-job-youll-love/

Și pentru a demonstra că ambiția și vocația merg mână în mână, câteva exemple de oameni celebri care au început de la zero:

http://mentalfloss.com/article/21815/not-so-glamorous-early-jobs-23-famous-people

http://www.investopedia.com/financial-edge/0310/from-poverty-to-power-celebrities-who-started-with-nothing.aspx

…sau ale căror afaceri au eșuat inițial, dar la care nu au renunțat: http://www.budbilanich.com/50-famous-people-who-failed-at-their-first-attempt-at-career-success/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *