Richard Branson și Imperiul Virgin

Junior_Jobs_Richard-branson

Magnat și investitor, unul dintre cei mai de succes oameni ai vremurilor noastre, britanicul Richard Branson s-a născut în Surrey, o suburbie a Londrei, pe 18 Iulie 1950. Tatăl său a fost avocat, iar mama balerină, stewardesă și pilot și este destul de probabil ca pasiunile mamei să îl fi inspirat și pe Branson.

Spirit tânăr și întreprinzător

Junior_Jobs_Richard-branson3

De mic, Richard era pasionat de sporturi și detesta școala pentru că se plictisea. Așadar, de la o vârstă fragedă a început să își dezvolte mici afaceri. A încercat să crească brazi de Crăciun și să vândă peruși, însă ambele afaceri s-au destrămat rapid.
La insistențele tatălui său tânărul a fost trimis la internat, unde a studiat pentru o perioadă de timp. Pe durata studiilor sale la Stowe, a publicat și editat o revistă, Student (trad. Studentul), care a făcut furori, atrăgând importante personalități literare și artistice ale vremii care dădeau interviuri sau publicau articole în paginile revistei sale. În această perioadă Branson a învățat să fie un om de afaceri, având nevoie de fonduri și publicitate pentru revista sa, pe care le obținea apelând potențiali investitori de la un telefon public, după ce convingea centralistele că aparatul îi luase monedele dar nu realizase conexiunea. Astfel, Branson putea vorbi cu investitorii fără ca aceștia să audă monedele introduse în aparat.
La 16 ani, Branson a abandonat școala și implicit, studiile sale. Era dislexic.

Imperiul Virgin

Junior_Jobs_Richard-branson2 Junior_Jobs_Richard-branson4

Tot în această perioadă, Branson a pornit o mică afacere de vânzare prin poștă de discuri muzicale, pentru a-și susține financiar revista. De aici i-a venit ideea să deschidă un magazin de discuri, numit Virgin, pentru că toți angajații erau începători într-ale afacerilor. Succesul a fost imediat, iar Branson a decis să încheie activitatea revistei sale pentru a continua cu magazinul.
Branson și partenerul său de afaceri, Nik Powell, au fost închiși pentru evaziune fiscală, însă aceștia nu au stat în închisoare decât o noapte. Aceasta a fost una dintre cele mai marcante momente din viața lui Branson, acesta afirmând că „O noapte dormită în închisoare te învață că a dormi bine noaptea e singurul lucru care contează”. Odată rezolvate problemele sale cu legea, Branson a continuat să dezvolte afacerea, transformând Virgin într-o casă de discuri, Virgin Records. Primul artist care a semnat cu ei a fost Mike Oldfield, al cărui cântec, „Tubular Bells” a ajuns pe coloana sonoră a filmului Exorcistul și a marcat începutul ascensiunii a Virgin Records. În timp, casa de discuri a semnat contracte cu unii din cei ce urmau să fie artiști ce au marcat generații întregi: Sex Pistols, The Culture Club și al sau Boy George, The Rolling Stones, Phil Collins, Genesis și Janet Jackson.
În 1984, Branson, în colaborare cu Randolph Fields, a creat o nouă linie aeriană, Virgin Atlantic Airways, menită să facă concurență celorlalte linii aeriene prin prețurile sale reduse. Este demn de menționat faptul că Branson a intrat în această afacere în ciuda opoziției consilierilor săi, iar rezultatul a fost și este unul de mare succes.
Imperiul Virgin al lui Branson a început să se extindă tot mai mult, în fiecare an, ajungând să includă de la rețele de telefonie mobilă la o agenție de turism spațial, prima de acest fel.

Lista întreagă cu toate domeniile în care Branson s-a extins o puteți găsi aici: http://www.virgin.com/company

Dincolo de omul de afaceri

Dar Sir Richard Branson, pentru că a fost ridicat la rangul de cavaler în anul 1999 de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a Marii Britanii, pentru serviciile sale antreprenoriat, nu este doar un om de afaceri, un magnat, el este și un familist convins și un om care apreciază viața și se bucură de ea în fiecare clipă. El este cunoscut pentru aventurile la care ia parte și care de cele mai multe ori l-au adus în pericol de moarte. De asemenea, un sondaj din Marea Britanie, l-a clasat pe locul al doilea, după Maria Tereza, pentru a rescrie Cele 10 Porunci, dovedind astfel etica și încrederea ce o emană acest om care a ajutat la schimbarea lumii.
Îl puteți auzi vorbind pe acest om, care este o adevărată sursă de inspirație pentru toți, în următorul interviu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *