Cum privesc tinerii adulții

Junior_Jobs_Cum privesc tinerii adultii si invers_2

Suntem într-o perioadă în care timpul nu ne este un prieten atât de devotat dacă nu știm să-l primim cum se cuvine și într-o perioadă în care nu știm exact cum să ne organizăm mai eficient pentru a cuprinde toate activitățile pe care suntem nevoiți mai mult sau mai puțin să le finalizăm. Astfel, timpul pe care ar trebui să îl petreci cu părinții devine tot mai limitat și în cele din urmă copii și părinții se transformă în necunoscuți. „Am propria identitate! Nu pot trăi după a ta!”. Acestea sunt, cu siguranță, cuvinte dureroase, pentru orice părinte. „De când a devenit atât de independent?” și „De când ceea ce îi spun eu nu mai este bine?” sunt întrebări care se nasc în mintea oricărui om ce, odată protectorul total al copilului, se vede acum pus în situația de a-i da drumul și de a-l lăsa să își graveze aripile în această lume atât de complexă.

Adult sau tânăr?

Junior_Jobs_Cum privesc tinerii adultii si invers_4

Tinerii sunt cei care se consolidează pe activități survenite din distracții, petrecându-și marea majoritate din timp alături de covârstnicii din rândul cărora fac parte. Pentru mulți dintre ei prezentul este cel care contează cu adevărat privind viitorul ca pe o perspectivă îndelungată și ambiguă. De cele mai multe ori prietenii sunt puși pe un piedestal intangibil, iar școala ocupă o poziție aflată în declin.
Adulții denotă o veritabilă rezonanță a moralității cu accent pe dreptate. Ei doresc să le inducă copiilor săi spiritul educativ, civic, consolidându-și relația cu tânărul prin mici sfaturi, prin oferirea unei orientări de cele mai multe ori contrastante cu ’’adultul în devenire’’.

Tânăr vs. adult

Junior_Jobs_Cum privesc tinerii adultii si invers_3

În esență, tinerii se simt de cele mai multe ori amenințați de sfaturile adulților.Tu, ca și tânăr te simți mult mai confortabil în prezența prieteniilor tăi de aceeași vârstă, astfel îți este mult mai accesibil să le povestești lor anumite subtilități pe care nu le poți spune unui adult pentru că, ori îți este teamă fiind o persoană autoritară, ori consideri că cel mai bun sfat pentru tine îți va fi oferit de unul dintre prietenii tăi și astfel excluzi orice posibiltate de eșec deoarece în mod regulat un adult vede lucrurile contrar.
În mod frecvent un adolescent îi privește pe părinții săi ca fiind demodați, cu idei învechite și, astfel, în mod inconștient se contrapune acea barieră a opiniilor, ajungându-se la dispute și gradat la deteriorarea relației copil-părinte.

Adult vs. tânăr

Junior_Jobs_Cum privesc tinerii adultii si invers_1

Adultul îl etichetează pe tânăr ca fiind un inițiator, un novice existențial, el necesitând protecție continuă. Un adult consideră că el are menirea de a-i consolida copilului său bunele maniere, de a-i indica bazele educației și culturii și de a-i induce pozitivismul. Un adult dorește să își ghideze copilul în alegerea grupului de prietenii eliminându-i acestuia orice lumină de speranță și de independență.
Adultul îl pune tot timpul pe copilul său in balanță cu copilul care a fost el cândva eliminând astfel variabilele de timp și spațiu de acțiune cu care se află acum în contact copilul său. Maturitatea pentru adult este arma pe care o folosește întotdeauna pentru a se justifica asupra faptelor sale, asupra deciziilor sale, însă nu un lucru cu adevărat redutabil pentru tânărul care plutește într-o lume concepută din aspirații și bucurii.

Câteva sfaturi generale

Junior_Jobs_Cum privesc tinerii adultii si invers_5

• Comunicarea cu tânărul este esențială, adultul trebuie să îl asculte cu mult calm,cu tenacitate tot ceea ce a facut pe parcursul unei zile fără ca această discuție să se încheie printr-un interogatoriu;
• Încrederea în tânăr: dacă el îți spune că vrea să iasă cu prietenii de regulă ar fi să îi dai permisiunea deoarece a doua oară s-ar putea să nu ți-o mai ceară, ba chiar să recurgă la minciuni;
• Să i se dea copilului dreptul de ’’liber arbitru’’, în sensul că trebuie să ia singur decizia de a merge la o anumită specializare (dacă e înclinat spre literatură-profil uman, spre matematică-profil real);
• Tânărul trebuie să respecte toate promisiunile făcute adultului și invers;
• Respectul reciproc este un obiectiv esențial pentru a ajunge la o bună înțelegere;

Articol din categoria Educația de azi, etichetat , , , , , , , scris de Adelina Mercescu. Salvează legătura.

Despre Adelina Mercescu

A absolvit Liceul Pedagogic’’Carmen Sylva’’ din Timişoara iar actualmente este studentă la Facultatea de Psihologie şi Sociologie din cadrul Universităţii de Vest. Deschiderea sa majoră este faţă de lectură pe care o consideră’ ’baza vieţii umane’’ dar şi faţă de cunoaştere. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă cultură şi informare ‚’’Ad obiectamentum et non ad quaestum’’. Psihologia este pentru ea o ramură complexă şi totodată măreţia prin care este definit omul ca o fiinţă raţională,dar întotdeauna empatică faţă de tot ceea ce îl înconjoară. Consideră că viaţa trebuie trăită din plin, iar fiecare lucru rău sau bun pe care îl întâmpinăm reprezintă cristalizarea existenţei noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *