Antreprenoriatul, între ezitare și curaj

Entrepreneur

Starea de reflecție. Vrei să schimbi lumea. Ți-o imaginezi în diverse alte ipostaze de fiecare dată când ți se activează simțul civic. De multe ori ai idei originale și nu înțelegi de ce nimeni nu le-a pus în practică până acum, gândindu-te că altcineva ar trebui să se ocupe de asta. Doar nu tu, nu? Sau îți dorești să îți pui în aplicare ideile, să întreprinzi o afacere, doar că factori precum pregătirea, cunoștințele, experiența, resursele, curajul te trag înapoi.

Antreprenoriatul îți permite îndeplinirea obiectivelor propuse dacă te iei în serios, îți acorzi încredere și, înainte de a avea spirit întreprinzător sau de competiție, te concentrezi pe a învinge temerile cu care te confrunți în acest sens. Când ai scăpat de ele, ești gata să întreprinzi lucruri mărețe. Iată un video care explică destul de repede, dar în cuvintele potrivite, noțiunea de antreprenoriat:

Citește și interviul cu Dragoș Anastasiu: http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/antreprenoriatul-va-salva-romania-interviu-dragos-anastasiu

Vreau să fiu antreprenor

Dorința ta e cea mai bună decizie. Ai realizat că ezitarea e un amărât de virus ce țopăie prin mintea ta, câștigând teren de joacă dacă îl lași sau devenind coechipier în asumarea de riscuri. Joseph Schumpeter (considerat a fi un geniu al economiei sec. al XX-lea), spunea: “În antreprenoriat existǎ o înțelegere pe care o facem în legaturǎ cu un anumit tip de comportament care include: inițiativǎ, organizarea și reorganizarea mecanismelor socio-economice și acceptarea riscului și a eșecului”. De asemenea, și tu crezi că automatizarea indivizilor este periculoasă, îți dorești o viață prolifică, iar angajații tăi să fie tratați ca niște oameni care muncesc, nu ca niște unelte. Piața mondială există datorită oamenilor cu idei, initiativă și aspirații și a fost construită de-a lungul timpului. Din fericire, fenomenul nu se oprește, tocmai fiindcă noi suntem din ce în ce mai autonomi și avem nevoi tot mai “creative”. Rebeli, cu pretenții de persoane independente, remarcăm predilecții ale tinerilor de a refuza integrarea în medii statice și deplasarea lor către cadre dinamice și nonconformiste. De ce? Pentru că ceea ce există deja devine monoton și compromițător. A nu găsi un loc de muncă potrivit personalității tale este, de multe ori, echivalent cu a fi obligat să muncești într-un loc pe care nu îl agreezi, constrâns de limite financiare. Suntem o generație promițătoare nu doar prin ideile ciudat de eficiente adesea, ci mai ales prin viziune, creativitate, energie, dorință de autodepășire, spirit explorator, interes pentru dezvoltarea personală. Iată un video motivațional bine gândit:

Cum să fiu antreprenor

„Focus-ul tău ar trebui să fie pe realizarea unui produs, nu să strângi bani. Un este mai bun decat . Nu te strădui să organizezi grupuri de business angeli, pentru că sunt, de obicei, oameni orgolioși. Nu plăti pentru sfaturi. Ești un start-up. N-ai bani pentru așa ceva. Încearcă să ai cât mai puțini investitori. Nu renunța la majoritatea companiei tale. Încearcă la fiecare rundă să dai între 15% – 20% din companie”, este sfatul dezvoltatorului de software, Michael A Jackson. Așadar, după ce ne-am format viziunea de antreprenor și ne-am luat inima în dinți, ne confruntăm cu detaliile practice. Banii și tipul întreprinderii pe care dorim sa o punem pe roate, reprezintă două provocări însemnate în demersurile noastre.

Cum facem rost de capitalul necesar demarării afacerii?

Nu este nici ușor, nici imposibil. Există mai multe posibilități: o obținerea unui credit (decizie destul de primejdioasă, dar dacă banii sunt distribuiți în mod eficient, rezultatul va fi favorabil) o aplicarea la programe de finanțare nerambursabilă (fonduri europene sau de alt gen) sau alte programe de susținere financiară (Start-ups) o atragerea unui/ unor investitori (business angels- în acest caz, negocierea procentelor trebuie făcută cu grijă- nu uita de sfatul lui M.A.Jackson expus mai sus) o asociere cu alte persoane, fiecare contribuind cu o anumită sumă.

Câteva surse de unde te poți informa:

http://www.antreprenoriatul.ro/
http://www.fonduri-structurale.ro/
http://www.fonduri-ue.ro/
Emisiunea Arena Leilor (TVR2) oferă viitorilor antreprenori oportunitatea de a-și prezenta proiectele și de a obține finanțare de la business angels (deoarece nu au fost înregistrate suficiente înscrieri, este posibil ca emisiunea să fie suspendată). Așadar, grăbește-te: http://www2.tvr.ro/arenaleilor/
http://fiiantreprenor.blogspot.ro/p/surse-de-finantare.html

Facilități pentru tineri

Formalitățile birocratice nu trebuie să descurajeze un tânăr antreprenor. Tinerii au facilități la plata taxelor aferente înregistrării firmei și la impozite ulterioare. Fie că vrei să fii persoană fizică, să activezi sub formă de SRL, SA, întreprindere socială, asociație etc., ca tânăr dispui de avantaje prețioase, de care e bine să profiți. Cât despre experiență și perfecționare, ai la dispoziție tot felul de cursuri gratuite despre antreprenoriat, poți fi autodidact documentându-te și învâțând din experiențele altora, mergi la conferințe, worckshop-uri și tot ce prinzi, te poți înscrie într-un program precum Ersmus (http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/index.php#.UeptTqzt_EM). Programul îți permite să înveți “meserie” de la antreprenori din alte țări. Să nu îți fie teamă de greșeli, de obicei ele se dovedesc a fi o bună invenție în viața noastră. Nu uita, dacă ai idei și îți dorești să bați palma cu antreprenoriatul, pornește la drum ușor-ușor, cu răbdare, perseverează și vei realiza că tot învățând și experimentând o să reușești să întreprinzi chiar mai mult decât ți-ai imaginat. Iar dacă eu nu te-am convins, poate vor avea un cuvânt de spus link-urile următoare:

Povești creative (antreprenoriat rural, explorarea autenticului):

http://www.antreprenoridesucces.ro/
http://www.antreprenor.su/
http://www.success.com/articles/182—50-greatest-entrepreneurs-of-all-time http://www.entrepreneur.com/article/226762

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *