Cariera de programator

Ce este, studii necesare

Junior_Jobs_programator2

Vorbim despre programarea în IT. Spre deosebire de programarea (a se citi orarul) zilnică pe care fiecare ne-o facem cu pixul pe un carnețel, sau pe smart phone-uri,  și pe care suntem capabili să o parcurgem de unii singuri, în informatică programarea nu mai este pe înșelesul tuturor, ci al “celor aleși”. El, programatorul, e omul logic, analitic cu capacitate de abstractizare, creativ și tehnic, care cunoaște foarte bine cel puțin limba engleză. El este absolventul de studii precum Infomatică, Automatică și Calculatoare sau Cibernetică și, de asemenea, tot el știe ce înseamnă limbajele următoare: PHP, HTML, JS, XML,CSS, , jQuery, AJAX, MySQL, Oracle. Am stabilit care este pregătirea teoretică a unui programator. De altfel, este important să delimităm cele 2 tipuri de programare care există: programarea sistemelor și programarea aplicațiilor. Ce-i una, ce-i alta? Mai pe înțelesul celor neinstruiți în domeniu, în prima categorie se încadrează cei care proiecteză sisteme de operare precum Windows, Linux, browsere web ca Internet Explorer sau un software ca MS Excel. Pe baza produselor programatorilor sistemelor, programatorii de aplicații creează aplicații Desktop și aplicații web.

Avantajele meseriei de programator

Junior_Jobs_programator

Pentru unii poate părea greu, pentru altții o simplă joacă de copil, cert este că, precum orice altă meserie, a fi programator implică o serie de avantaje și dezavantaje. Iată câteva dintre avantajele aferente:
1. Satisfacții financiare
Câștigurile sunt stimulante, poate nu chiar de la început, însă timpul investit în formarea personală pentru avansare are efecte vizibile în buzunar sau pe card, după caz. Desigur, salariul diferă, în functie de companie, zona geografică, de volumul de muncă și de bonusurile primite, în funcție de performanțe. Așadar, un Junior din provincie câștigă între 200-500 de Euro, dar poate poate câștiga și 800. Capitala oferă ceva mai mult, în jur de 1000-1500 de Euro. După 2-3 ani de experiență pe un astfel de post, ai șansa de a obține un salariu mult mai satisfăcător, dacă te ții de treabă și îți place. Oricum, pentru început e mai mult decât bine, zic eu.
2. Dacă ești îndrăgostit de meseria aceasta, ești un om fericit din punct de vedere profesional.
3. Perspective de avansare
Ce-i sigur, e sigur. Munca și descurcărețimea se punctează în programare, proiectele finalizate cu brio aduc nu numai răsplată financiară, ci și o poziție mai atrăgătoare, mai instigantă ca metode de lucru.
„Fiecare activitate care este dovedită prin ceva palpabil poate fi un argument bun în a fi angajat” (Eugen Nistor, administrator al unei firme cu profil IT).
4. Dezvoltarea neîncetată a tehnologiei IT înseamnă continuitate în meseria de programator, viitorul e cumva asigurat.

Dezavantajele meseriei de programator

Junior_Jobs_programator3

1. Meserie solicitantă, epuizantă, datorită volumului de muncă intens, dar și a limbajului de programare utilizat care nu este tocmai lejer.
2. Neliniștea informaticii și schimbarea continuă și alertă a produselor informatice, de aceea trebuie să fii mereu conectat. Nu este neapărat un dezavantaj, ci mai mult o metodă de precauție.
3. Statul pe scaun fără a face sport sau vreo formă de efort fizic este, adesea, dăunător. Privitul în monitor timp îndelungat știm cu toții că este nociv.
4. De multe ori va trebui să lucrezi ore în plus pentru a îndeplini un deadline. Acest aspect îți limitează resursele temporale și poate fi o cauză a problemelor din viața personală.

Cât despre locuri de muncă…

Am tot citit articole în ultima vreme și ascultat plângeri de la oamenii care lucrează în IT, susținând că sunt nevoiți să refuze enorm de multe proiecte, din lipsă de personal. Așadar, cerință pe piața muncii există, fiind confirmată și de site-urile de recrutare unde anunțuri de angajare în domeniu sunt la ordinea zilei. Să nu uităm că am menționat mai sus, la avantaje, faptul că tehnologia se reinventează constant și domină viitorul. Acestea sunt motivații succinct transpuse pentru a te convinge că dacă te atrage programarea, ar fi cazul sa începi sau să te ocupi din ce în ce mai bine de ea. Eu nu mă pricep, mă mulțumesc cu a scrie puțin despre și a informa. De-aici în colo, programarea e o poveste interesantă pentru unii sau un script complex și dificil pentru un “regizor în proramare”.
Să luăm în seamă și sfatul unui specialist:
„Este nevoie de muncă și lectură multă, mai ales că programarea înseamnă 90% <<transpirație intelectuală>>.” (Andrei Ignat, most valuable professional in C# pe Romania)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *