Profesia de medic

Sunt convinsă că majoritatea dintre noi a spus cel puțin o dată când era mic că va deveni medic. Fie că am fost îndemnați de părinți sau pur și simplu de fascinația halatului alb și a stetoscopului, ori a ideii de a ajuta oameni, acest gând ne-a trecut prin cap.

Dacă, însă, acest gând a persistat în mintea ta și ai început să iei în considerare o carieră în acest domeniu, dar nu prea știi în ce constă, ori poate vrei să afli mai multe, continuă să citești!

În general, persoanele pasionate de medicină știu acest lucru din copilărie. Ei aleg să se joace „de-a doctorul” mai des decât alți copii, sunt mai fascinați de instrumentele din cabinetul medical decât cei de aceeași vârstă și își „terorizează” adulții făcându-le controale medicale…
Desigur, aceasta nu este o regulă. Poți să îți dai seama că dorești să devii medic pentru că dorești să ajuți oameni ori pentru că vrei să activezi într-un mediu care te provoacă constant sau, poate, pentru că te fascinează corpul uman, limitele lui, abilitățile lui și, de ce nu, chiar biologia și chimia, ca și materii.

Pașii necesari

Indiferent de motivele care te îndrumă în această direcție, trebuie să știi că medicina este dificilă și că ai nevoie de pasiune și ambiție ca să reușești! Pe lângă acestea, mai ai nevoie și de bune cunoștiințe de biologie, chimie și fizică, fiindcă acestea sunt indispensabile acestei pregătiri.

Cel mai bine ar fi să fii început din școala generală să fii atent și să acorzi atenția necesară acestor materii, astfel încât să ai bazele necesare pregătirii viitoare.

Al doilea pas, și cel mai indicat ar fi să urmezi, la liceu, o specializare de „științele naturii” sau chiar de „matematică-informatică” (recomandabil ar fi să o urmezi pe prima, acolo se pune mai mare accentul pe biologie, chimie și fizică, și mai puțin pe matematică și informatică), unde vei face mai multă matematică, informatică, fizică, biologie și chimie decât la celelalte specializări, consolidând astfel cunoștiințele de bază acumulate în ciclul gimnazial. Cu puțin noroc, ești și înclinat spre această parte, „reală”, deci îți va fi ușor, dacă nu, va trebui doar să te străduiești mai mult decât ceilalți colegi dar acest lucru doar te va face să fii mai ambițios, așa că nu uita scopul tău final!

Dacă cumva ai decis că vrei să te faci medic, însă ai sărit peste una dintre aceste specializării, NU te descuraja! Dacă ești suficient de ambițios poți să recuperezi!
Examenul de admitere diferă la fiecare facultate, unele dau examen dintr-o materie (biologie sau chimie) sau din doua (biologie, chimie sau fizică). Ceea ce trebuie să știi e că facultatea durează 6 ani, după care poți da examenul de rezidențiat unde îți poți alege specializarea  ̶  care durează 3 ani pentru medicii de familie și 6 ani pentru celelalte specializări (le poți găsi pe toate aici:
http://www.rezidentiat.info/15112009/locuri_posturi_short_15112009.pdf )  ̶  după care vei fi rezident și vei lucra sub îndrumarea unui medic specialist. După perioada de rezidențiat vei da examenul de rezidențiat, pe care, promovându-l, devii medic specialist. După încă 5 ani, de data aceasta de profesat, poți da examenul de primariat, devenind medic primar la promovarea lui. Medicul primar este cel consultat în cazuri mai grave, chiar și de către medicul specialist și este plătit mai bine decât acesta din urmă.

Ce trebuie să mai știi despre profesia de medic?

Ai nevoie de pasiune pentru această profesie, trebuie să fii răbdător, comunicativ, deschis și să transmiți încredere pentru a putea comunica cu pacienții. Uneori, riști să cazi în blazare dacă dai de prea multe cazuri similare, dar acest lucru se poate remedia dacă ești atent și observi diferențele mărunte și subtile ale fiecărui caz.

Este de asemenea extrem de important să fii la curent cu noile descoperiri medicale și să te încrezi în instinctul tău! Trebuie să ai încredere în tine! E mult mai bine să recomanzi analize sau testări suplimentare care să se dovedească nu atât de necesare decât să ignori ceva și mai apoi să fii acuzat de malpraxis și să fii exclus din breaslă.

În prezent, medicina din România este reprezentată atât de medici excelenți cât și de unii mediocrii, care fac știrile, dar ceea ce un aspirant la o astfel de carieră trebuie să știe este că, deși resursele materiale sunt puține, uneori limitate, această meserie are potențialul de a oferi mai multe satisfacții decât oricare alta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *