Primul job serios

Cum să te pregătești pentru primul job serios?

Din diverse motive te-ai decis că vrei să muncești.
Ei bine, nu toată lumea este foarte adaptabilă, cu atât mai mult la cerințele unui job full-time și, de aceea, înainte de a te angaja la o astfel de sarcină, îți sugerez să încerci, din timp, desigur, să te pregătești.
Ai extrem de multe variante pentru asta…

Voluntariatul

Dacă ai o cauză în care crezi, poți să îți dedici din timpul tău liber și astfel, pe lângă satisfacția de a face o diferență, vei avea parte și de primul tău contact cu un mediu diferit de cel școlar, care îți va aduce din binevenita experiență atât de necesară într-un job (a nu mai spune că „dă bine” pe CV!). Exemple de organizații de voluntariat: Greenpeace, Crucea Roșie, Salvații Copii, etc. Desigur, poți alege să faci voluntariat și la companii sau la alte organizații care într-un fel sau altul te interesează.

Mini-jobul

Aici mă refer la joburile care sunt de scurtă durată, de câteva zile, cu program normal, în urma cărora vei știi cât de bine reziști la un program constant. Aici includ târgurile de carte, promoțiile, realizarea de sondaje, phantom shopping-ul, etc.

Internship-ul

Internship-ul are rolul precis de a te pregăti pentru domeniul tău de activitate. Prin internship acumulezi experiența vitală pentru un viitor job, chiar pentru viitoarea ta carieră. Deși nu prea se practică în România, de câțiva ani a început să prindă aripi și la noi în țară, cu rezultate excelente atât pentru angajatori cât și pentru elevi/studenți, oferindu-le cunoștiințele practice ce lipsesc din învățământul românesc și deschizându-le noi uși chiar spre slujbe plătite în cadrul companiei unde au făcut internship-ul. Intern-ul nu este de obicei remunerat, experiența dobândită fiind considerată răsplata suficientă, însă există și internship-uri plătite.

Jobul part-time

Ai nevoie de experiența unui job part-time înainte de a începe să muncești serios. Am cunoștiințe care au ajuns la surmenaj pentru că nu au reușit să „jongleze” cu un job full-time și cu viața personală, darămite cu școala ȘI cu un job (fie el part-time sau full-time). Ca să nu ajungi și tu în situația aceasta e bine să încerci să faci câte puțin din toate, să testezi toate cele spuse mai sus și, la momentul potrivit, când găsești ceva ce ți se potrivește, să spui DA unui job part-time. Acesta este pasul pregătitor pentru viitorul tău în câmpul muncii.

Eu am trecut prin toate acestea și cred că au fost esențiale în dezvoltarea și pregătirea mea personală. Te încurajez să găsești varianta potrivită pentru tine, care îți va aduce cât mai multe beneficii!

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *