Profesia de jurnalist

Definiția și misiunea jurnalistului

Cu siguranță știi că era  în care trăiești este o eră a informației, în care vrei să știi cât mai mult și mai ales, să cunoști tot ce se petrece în jur, să fii la curent cu tot felul de informații de interes public, dar și personal.Sursa care furnizează aceste informații este mass-media, fie că ne referim la presa scrisă sau online, radio sau televiziune, iar persoanele care ierarhizează, orânduiesc și transmit aceste informații sunt jurnaliștii.

Misiunea jurnalistului este de a informa un public larg cu privire la evenimentele care se derulează în diferite domenii ale societății, de la cel politic, social, cultural, sportiv,  până la cel monden.

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Totodată, implică și o doză mare de responsabilitate. Ca jurnalist poți influența mase întregi de oameni prin materialele pe care le produci, indiferent că ne referim la articole de ziar sau știri TV. Trebuie să ai tărie de caracter și să știi să faci față criticilor pentru că munca ta poate fi  apreciată și dată drept exemplu dar în același timp se prea poate ca puțini oameni să o agreeze. Poți fi un jurnalist îndrăgit sau controversat. Iar lucru acesta poate depinde și de publicația, televiziunea, trustul sau agenția la care lucrezi.

Sarcinile unui jurnalist

Pe lângă faptul că un jurnalist trebuie să fie în permanență conectat la tot ce mișcă în jurul său, există totuși câteva atribuții de bază pe care el trebuie să le îndeplinească, care depind și de specializarea pe care un jurnalist o alege (radio, televiziune, presa scrisă).
În general, acestea sunt:

– monitorizarea informațiilor despre evenimentele din diverse domenii
– primirea de informații prin corespondențe
– monitorizarea altor știri din media
– sortarea, analizarea și prelucrarea informațiilor primite prin intermediul comunicatelor de presă
– scrierea de editoriale, rapoarte și comentarii pe baza evenimentelor importante
– negocierea cu privire la interviuri cu personalități importante, experți și alte persoane
– procesarea documentelor text pentru radio și televiziune
– munca de teren
– participarea la conferințe de presă

Câte tipuri de jurnaliști există?

Probabil că atunci când te-ai gândit că ți-ar plăcea să fii jurnalist te-ai văzut într-o transmisiune directă la o emisiune de știri. Cu bocancii în picioare prin noroi și cu cameramanul lângă tine. Însă un jurnalist poate îmbrăca mai multe roluri. Să luăm exemplu unui cotidian. Aici un jurnalist poate avea următoarele funcții:

 1. Reporter
 2. Reporter special
 3. Redactor
 4. Șef de secție
 5. Editor sau publicist comentator
 6. Redactor-șef adjunct
 7. Redactor șef
 8. Director

Unele dintre aceste funcții implică mai multă muncă de birou, cum este cea de redactor șef care este responsabil să se ocupe de verificarea conținutului tuturor materialelor ce urmează a fi publicate, iar altele implică multă alergătură și imprevizibil, cum e cea de redactor sau redactor special care trebuie să vâneze evenimentele importante pentru publicul publicației la care lucrează.

În cazul televiziunii și a radioului se adaugă funcțiile de crainic / prezentator de știri sau emisiuni și cea de moderator TV.

Cum și unde îți desfășori activitatea de jurnalist?

Activitățile variază de la un jurnalist la altul, în funcție de anumite coordonate:

 • suport (presa scrisă, online, radio, TV)

 • frecvența (zilnic, săptămânal, lunar)

 • tratarea subiectului (interviu scurt, dosar de fond)

 • publicul țintă (public larg sau de specialitate)

Cu toate acestea, modul de a proceda rămâne același în linii mari. Tu ca și jurnalist aduni informații, efectuezi investigații privind un anumit subiect, intervievezi martori sau cauți documentație de specialitate, apoi redactezi un articol pentru presa scrisă sau montezi un reportaj sau o știre pentru radio sau TV.

În funcție de activitate, tu ca și jurnalist poți petrece mai mult sau mai puțin timp la birou, unde colectezi anunțurile agențiilor de presă si realizezi interviuri prin telefon. Când ești reporter sau trimis special, petreci o mare parte din timp pe teren.

Avantajele profesiei de jurnalist

 • Nu te plictisești
  În presă nu există monotonie. Faci zilnic ceva diferit, întâlnești mereu oameni noi cu povești diferite.
 • Descoperi lucruri, oameni și locuri noi
  Ca jurnalist vei avea ocazia să călătorești mai mult decât în alte profesii. Mai mult, interacționezi mereu cu tot ceea ce te înconjoară, ai acces la anumite informații la care alții nu pot ajunge iar munca ta poate fi văzută și apreciată de un număr mare de persoane.

 • Cunoști personalități
  Jurnalismul îți facilitează accesul la întâlnirile cu personalități, actori, sportivi, cântăreți, autori sau alt fel de persoane publice.

 • Îți dezvolți simțurile
  Ca jurnalist vei învăța să fii mult mai receptiv și atent la detalii, la ce se întâmplă în jurul tău, la felul cum se comportă oamenii, la limbajul lor verbal și non-verbal.

Dezavantajele profesiei de jurnalist

 • Ți se pot impune limite
  Unul dintre cele mai mari dezavantaje ar fi faptul că, în anumite situații, nu poți să scrii liber și despre ce vrei tu, ci ești pur și simplu constrâns să faci ceea ce, cei mai-mari decât tine îți spun să faci, cel mai des din motive politice.

 • Vei fi mai stresat
  Ne referim mai ales la presiunea termenelor limită, la timpul în care trebuie să redactezi un articol sau să faci un reportaj.

 • Vei fi remunerat direct proporțional cu experiența
  În primii ani de muncă, unii tineri jurnaliști sunt plătiți ca simpli colaboratori sau chiar fac muncă voluntară și din acest punct de vedere această profesie poate fi catalogată ca fiind destul de pretențioasă.

 • Îți sacrifici timpul liber
  La fel ca și în cazul unui om de PR, timpul tău liber va avea de suferit. Asta pentru că atunci când se întâmplă un accident spre exemplu, tu trebuie să te prezinți la fața locului.

Câteva sfaturi de final

Personalitatea puternică, capacitatea de a scrie și de a prezenta informațiile într-o manieră precisă, dar și atrăgătoare, cultura generală, curiozitatea, abilitățile de comunicare, capacitatea de a face față situațiilor neprevăzute și efortul prelungit sunt doar câteva dintre însușirile pe care tu, ca și jurnalist ar trebui să le ai.

Nu este obligatoriu să termini o facultate de profil, însă studiile te ajută în fundamentarea noțiunilor de bază și îți pot deschide anumite portițe de intrare în industria mass-media. E important să fii cosmopolit, să ai o gândire flexibilă. să ai cunoștințe bogate din diverse domenii de activitate (istorie, politică, cultură), să ai mereu oamenii potriviți pe lângă tine.

Jurnalismul trebuie să fie o vocație pentru că vei avea o mare responsabilitate socială; tu vei fi cel care va informa, educa și forma gustul cultural al publicului. Datorită acestor motive presa este considerată a patra putere în stat iar jurnaliștii câinii de pază ai societății.

Odată intrat în industrie, păstrează-ți onestitatea și rămâi obiectiv! Lumea nu are nevoie de jurnaliști corupți.

În final îți recomandăm un film foarte bun despre puterea presei și despre abilitățile unui jurnalist de excepție. „The insider”, cu Al Pacino și Russell Crowe.

4 thoughts on “Profesia de jurnalist

 1. Salut..profesia de jurnalist mereu a fost una dintre profesiile la care de mic copil o visam,as vrea acum mai departe sa ma incadrez in aceasta specialitate,am terminat gimnaziul cu media 8 si as vrea sa vad daca am macar o sansa in profesia de jurnalist? astept raspuns..(((

  • Daca face parte din pasiunile tale, e bine sa nu renunti la ea. Sanse exista intotdeauna, depinde cat esti tu de determinata sa iti construiesti o cariera in acest domeniu. Poti urma un liceu cu profil uman si apoi facultatea de jurnalism. Insa concurenta e mare, asa ca trebuie sa muncesti mult. Contacteaza canale mass media din zona in care locuiesti si propune-le sa ii ajuti, voluntar, in munca lor. Indiferent ca asta inseamna sa prepari cafeaua de dimineata sau sa te ocupi de alte lucruri care nu tin de activitatile unui jurnalist. Astfel, vei vedea ce inseamna cu adevarat sa muncesti in acest domeniu.

   Doreste-ti si vei reusi!

  • Poţi să începi să lucrezi ca jurnalist când vrei tu, nu are importanţă vârsta! Ce trebuie să ştii e că există puţine şanse să primeşti un salariu bun de la primul proiect de colaborare. De obicei trebuie să demonstrezi ce poţi. Aşa că, poate e indicat să începi cu un blog unde să araţi cât eşti de pasionată şi să scrii articole sau să faci reportaje pe temele care te interesează. Nu este obligatoriu să termini Facultatea de Jurnalism ca să profesezi în domeniu, cunosc multe persoane care au alte studii şi lucrează în presă. E bine însă să urmezi astfel de cursuri pentru că ele îţi fundamentează cunoştiinţele.

   Baftă în alegerea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *