A fi specialist în relații publice

Ce este și ce face un om de PR?

Nu. Nu este persoana care stă la ghișeul de “relații cu publicul” de la bancă sau de la vreo instituție publică. Deși din păcate mulți când aud de relații publice, cam la asta se gândesc.
Să începem cu o definiție clară, atunci. Specialiștii în relații publice creează și gestionează imaginea publică a unor instituții, societăți comerciale, partide și organizații politice sau organizații non-guvernamentale. În anul 2012, această gestionare a imaginii publice are loc atât in mediul offline, cel real și fizic, cât și în cel online.
Astfel, printre atribuțiile specialistului în relații publice se numără:

  • munca de cercetare
  • medierea de conflicte și consilierea negocierilor
  • crearea unei liste cu persoane de contact din mass media, furnizori și colaboratori și actualizarea ei în permanență
  • gestionarea relațiilor organizației cu mass-media în calitate de purtător de cuvânt sau funcționar în cadrul biroului de presă
  • monitorizarea aparițiilor în presă și a comunicării online
  • redactarea mesajelor scrise și audiovizuale
  • organizarea de evenimente mediatice
  • activități de birou: convorbiri telefonice, e-mailuri, faxuri, preluări de acte și redactare documente
  • comunicarea cu celelalte departamente ale companiei, instituției sau organizației
  • elaborarea de statistici, bilanțuri, rapoarte și evaluări
  • participarea la ședințe de management
  • elaborarea strategiei generale de comunicare
  • elaborarea și gestionarea planurilor pentru situațiile de criză

Nu te gândi că vei fi face toate astea odată. În funcție de postul pe care vei ajunge, cel de junior sau senior, vei primi task-uri pe măsură. În principiu un senior se ocupă de treburile legate de strategie, monitorizări, evaluări, situații de criză, iar juniorul face munca de rutină care nu implică o răspundere prea mare. În plus, poți fi PR pentru firma la care lucrezi sau poți fi PR într-o agenție de marketing unde ai clienți diferiți cu nevoie diferite.

Un exemplu concret, vă rog

Dacă tot nu ți-ai făcut o idee clară despre ce face omul pe poziția asta, hai să ne imaginăm un scenariu. Să presupunem că tu ocupi un post de specialist în relații publice într-o companie de IT. Tu te vei ocupa de partea de cercetare, adică pe scurt, o să te plimbi mult prin Wikipedia și Google. Se prea poate să trebuiască să faci și conținutul textual pentru blogul și alte canale de socializare ale firmei. Suntem siguri că deja ești prieten cu Facebook și Twitter, așa că nu o să îți ia prea mult să te familiarizezi cu celelalte instrumente online. De remarcat că aici nu intră doar partea de conținut, ci și interacționarea cu cititorii și fanii brandului.

Mai departe, ce înseamnă cercetarea fără o rețea bine pusă la punct de contacte? Tu vei realiza conexiunea dintre compania la care lucrezi și mediul extern. Așadar pentru lumea din afară, tu vei fi firma. Bineînțeles, te vei ocupa și de munca de asistență, vei trimite mailuri, faxuri, vei vorbi drăguț cu colaboratorii la telefon.

În ceea ce privește relaționarea cu presa, vei crea materialele pentru conferințe și evenimente: mape, comunicate, prezentări, newslettere. Tot tu te vei ocupa de organizarea evenimentelor. De la căutarea unui spațiu, rezervarea lui, pregătirea ecusoanelor,  până la gândirea tematicelor și stabilirea agendei, tu vei fi final responsabil de aproape toate aspectele. Vei avea nevoie de ajutorul furnizorilor de print și nu numai, precum și a colegilor de departament sau din mediul extern pentru servicii de design, montaj video, prelucrare foto și altele. Ideea este că nu ar strica să știi câte puțin din toate, măcar ca idei de bază. Persoanele interdisciplinare au de obicei întâietate la un interviu de angajare. Pentru un PR asta înseamnă că e indicat să știi și un pic de Photoshop (cel puțin cât să modifici un text), After Effects sau Illustrator.

Care sunt avantajele acestei profesii?

  • Expunerea continuă la informații și experiențe noi
    A fi PR înseamnă a fi în permanență în contact cu oamenii, offline sau online, înseamnă să înveți în fiecare zi ceva nou de la ei și evenimentele la care iei parte.
  • Stabilirea și formarea unor relații benefice cu persoane din cercuri diferite de activitate
    Persoanele cu care intri în contact, relațiile pe care le stabilești cu ele și oportunitățile care îți vin în întâmpinare contribuie toate la crearea unei rețele personale unice. Această rețea se formează în timp, însă odată creată îți va fi mult mai ușor să știi la cine să apelezi urgent în caz de nevoie și să te asiguri că face o treabă bună.
  • Lipsa monotoniei
    În munca de PR nici o zi nu seamănă cu alta, nimic nu e previzibil, deci nu ai timp să te plictisești.
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare
    Prin intermediul jobului îți vei dezvolta abilitățile de comunicare (însă trebuie să vii de acasă cu un pachet destul de solid de cuvinte în vocabular și tupeu).

Care sunt dezavantajele acestei profesii?

  • Adaptarea continuă
    Dacă ești persoana care caută confortul și nu are chef de prea multe bătăi de cap la locul de muncă, atunci PR-ul nu e pentru tine. Ca specialist în relații publice ești nevoit să te adaptezi din mers situațiilor, să faci compromisuri și să rezolvi anumite probleme la foc automat.
  • Sacrificarea timpului liber
    La fel ca și munca în publicitate, relațiile publice sunt o profesie care se consolidează neluând în considerare limitele de spațiu și timp. Asta înseamnă că dacă ești acasă în fața televizorului și primești un telefon prin care trebuie să rezolvi un anumit task important, trebuie să îți faci datoria. Sau uneori trebuie să stai peste program. De fapt, nu cred vei putea să respecți vreodată programul trecut pe contractul de muncă. Vei vedea că odată ce intri în branșa asta, fiecare eveniment la care participi în timpul tău liber (party, concert, nuntă etc.) va fi analizat și criticat din punct de vedere profesional.
  • Stresul
    Mai nou, nici o profesie nu e lipsită de ucigătorul stres. În PR e cu atât mai mare stresul cu cât depinzi de termene limită. Comunicatul de presă trebuie trimis într-o oră, newsletter-ul trebuie să fie gata până mâine dar ai 0 conținut pentru el, evenimentul începe peste 5 minute dar nu a venit persoana care trebuie să țină speech-ul de deschidere și tot așa.

Câteva sfaturi de final

PR-ul nu este pentru cei slabi de îngeri, rușinoși sau cu bun simț în exces. PR-ul este o meserie în care trebuie să avansezi continuu, să îți construiești o personalitate puternică și să îți dorești să te autodepășești. Trebuie să treci peste orice barieră pentru a-ți atinge obiectivele. Trebuie să faci lucruri mărețe și incredibile, cu zâmbetul pe buze. Nu este suficient să faci anumite studii de specialitate dacă nu simți cum e în practică.  Trebuie să ai carismă și să-i faci pe cei de lângă tine să se simtă în largul lor atunci când vorbesc cu tine.

În colaborările tale vei întâlni obstacole care îți vor da peste cap toată munca. Iar aceste obstacole sunt reprezentate cel mai des de erori umane. Tipografia îți printează alt material decât ar trebui, colegul designer mănâncă litere din cuvinte și lista poate să continue.

Fii optimist, ai răbdare și multă deschidere.
A fi specialist în relații publice este mai degrabă un stil de viață, mai mult decât o profesie.

2 thoughts on “A fi specialist în relații publice

  1. Asa! In sfarsit un articol care explica exact ce inseamna o meserie de PR. De acum cand ma vor intreba prietenii ce invat eu la facultate sau ce-o sa devin dupa facultate le pun in brate articolul asta si-am scapat de explicatii. 😀 Hihi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *